День довкілля відзначається в Україні щорічно у третю суботу квітня з 1998 року згідно з Указом Президента України.

Цього дня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань.

Спочатку свято було задумано для того, щоб відзначити Стокгольмську конференцію з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху.

Цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) – Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.

В 2021 році Український День навколишнього середовища (День довкілля) припадає на 17 квітня.

В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини активно використовуються та пропагуються різноманітні форми та методи екологічного виховання. Науково-практичні конференції, семінари, участь в екологічних форумах, всеукраїнських та міжнародних акціях, вивчення природно-заповідних територій, дослідження ландшафтного різноманіття, екологічного стану водних ресурсів, розчищення джерел, прибирання прибережних територій, висаджування дерев в місті та на агробіостанції, залучення студентської молоді до поширення знань серед населення про бережливе ставлення до навколишнього світу; спонукання до примноження природних багатств, – це ті дієві форми роботи, які повинні сприяти становленню екологічної культури молоді та дорослого населення.

На жаль, сьогодні проблема збереження життя на Землі стоїть дуже гостро. Людство своїми бездумними вчинками завдає непоправної шкоди довкіллю. Сучасний світ опинився на межі катастрофи.

Отож, нехай сьогоднішній день стане нагадуванням кожному про необхідність зробити хоча б один крок до покращення стану довкілля. Витратити годину часу на вихідних, щоб впорядкувати територію біля будинку разом із сусідами, зменшити використання пластику, не смітити на вулиці – зовсім не важко, проте яку користь це принесе для навколишнього середовища!

Про природоохоронну діяльність науково-дослідної лабораторії «Екологія і освіта» УДПУ імені Павла Тичини читайте за посиланнями:

https://udpu.edu.ua/news/naukova-ekolohichna-ekspedytsiya-pryrodnychoheohrafichnoho-fakultetu

https://pgf.udpu.edu.ua/?p=20394

http://uz.uman.ck.ua/index.php/novyny/chystota-dovkillia/2676-vse-shcho-vykydaiemo-v-dovkillia-bumeranhom-povertaietsia-liudyni?fbclid=IwAR3PMyoS.

https://udpu.edu.ua/news/29-rokiv-naukovodoslidniy-laboratoriyi-ekolohiya-i-osvita

https://udpu.edu.ua/news/universytet-pidpysav-memorandum-pro-spivpratsyu-z-profesiynoyu-asotsiatsiyeyu-ekolohiv-ukrayiny

https://udpu.edu.ua/news/v-universyteti-vpershe-zyavyvsya-prylad-dlya-vymiryuvannya-yakosti-povitrya

Дбаймо про майбутнє разом!

Пресцентр УДПУ