У другу неділю жовтня в Україні відзначають День професійних спілок України на знак визнання важливої ролі профспілкових організацій у захисті та відстоюванні прав робітників установ, підприємств і організацій.

В переддень свята вітаємо всіх учасників і представників профспілкового руху в Україні. Бажаємо їм успіхів у сфері відстоювання прав і свобод трудових колективів. Зичимо їм міцного здоров’я, щастя, благополуччя, подальших успіхів у будь-яких починаннях, щоденних справах, розуміння і поваги колег, затишку і добробуту у родинах.

З Днем професійних спілок України!

З історії профспілки УДПУ

В Уманському державному педагогічному університету імені Павла Тичини з метою представництва і захисту прав та інтересів працівників та студентів створена і діє первинна профспілкова організація (Профком) Університету, яка входить до Профспілки працівників освіти і науки України.

Її історія бере свій початок з серпня 1930 року. На жаль, немає точних відомостей про діяльність профспілки на початковому етапі. Лише з 1954 року ми можемо простежити за роботою профспілки.

7 січня 1954 року Указом Президії Верховної Ради СРСР у складі Української РСР було утворено Черкаську область. Делегатом на першу обласну конференцію та головою профспілкового комітету було обрано Марію Сергіївну Донець.

 

У 1954 році профспілкове життя відзначається особливою активністю. Профспілка бере активну участь у вирішенні всіх справ навчального закладу. У рік створення області було проведено 17 зборів МК, на яких розглядалися питання про діяльність профоргів, організацію оздоровлення, виділення матеріальної допомоги членам профспілки, про роботу коменданта гуртожитку та інші. Членами МК було організовано виставку дитячої художньої літератури. За сприянням МК відбулися перевірки умов проживання студентів у гуртожитку та на квартирах, поставлено на контроль дотримання належних санітарних умов у гуртожитках, їдальнях та буфетах учительського інституту. За цей рік 2 співробітники отримали путівки до санаторіїв, 3 - до будинків відпочинку. В піонерських таборах оздоровлено 5 дітей членів профспілки.

Окремо слід сказати про ще одне важливе питання у діяльності профспілкової організації  – про роботу профспілкового комітету по налагодженню шефських зв’язків. 12 вересня 1954 року студенти, викладачі та члени профспілки інституту провели недільник у підшефному колгоспі села Полянецьке. Культмасова комісія профспілкового комітету організувала велику концертну програму  для підшефного колгоспу.

В 1955 році відкрито природничий факультет. У 1957 році при інституті створено агробіостанцію, яка є місцем проведення навчально-польових практик та науково-дослідницької роботи .

У жовтні 1957 року, коли профспілки працівників освіти всіх союзних республік об'єдналися в одну організацію на чолі з  ЦК Профспілки СРСР, профспілкова організація інституту увійшла до  Профспілки працівників вищої школи і наукових установ УРСР.
         У 1960 році головою профспілкового комітету інституту став Судак Теодор Якимович.

         У 1961 році на обліку в інституті було 122 члени профспілки, а у 1968 році профспілкова організація нараховувала вже 193 особи.

         У 1967 році постановою Ради Міністрів УРСР від 23 вересня, за багаторічну творчу працю та в зв’язку з увічненням пам’яті П.Г.Тичини інституту присвоєно його ім’я (помер поет 16 вересня 1967 року).

         4 листопада 1968 року на звітно-виборній конференції головою МК обрано Скороход  (Бабій) Марію Іванівну.

         У цей звітний період продовжувалась робота по соціальному захисту членів колективу інституту та по створенню належних умов праці, по спрямуванню членів профспілки на досягнення високих результатів у роботі. Профспілкова організація велику увагу приділяє відпочинку: проводився ряд заходів з організації дозвілля та оздоровлення членів спілки в літній та зимовий періоди. Так, наприклад, у лютому 1968 року профспілковим активом разом із кафедрою фізичного виховання було організовано лижну прогулянку для студентів інституту. У червні 1969 року для студентів та співробітників інституту організована 2-х денна екскурсія по Шевченківських місцях. У літній період 1968-1969 рр. в оздоровчо-спортивних таборах вузів Одеси на березі Чорного моря оздоровлено 28 членів профспілки з дітьми.

         19 жовтня 1970 року  головою профспілкового комітету інституту обрано Пахомова Миколу  Івановича.

У полі зору профспілок на першому місці оздоровлення і відпочинок членів профспілки, розвиток масової художньої самодіяльності, фізкультури і спорту. Особлива увага приділялася розгляду скарг і пропозицій працівників, контролю за дотриманням чинного законодавства про працю та житлове забезпечення. Профком, як і раніше, активно працює над проблемами ВНЗ. 

         Цікавий факт. 21 лютого 1971 року відбулася чергова звітно-виборча конференція, на якій розглядались питання навчання та поведінки дітей співробітників. Було вирішено організувати допомогу відстаючим учням, прикріпивши до них студентів відповідних факультетів і зобов’язано батьків організувати явку дітей до Інституту у відповідні дні.

         Велику роботу у 1971 році провела побутова комісія, насамперед, по забезпеченню паливом членів профспілки та працівників інституту. Для них було виділено 95 тонн брикету та 70 тонн вугілля. Упродовж цього року в санаторіях та будинках відпочинку оздоровилося 8 осіб, а влітку в оздоровчо-спортивних таборах відпочило 24 працівники. Наприкінці 1971 року 23 члени профспілки подали заяви до МК з проханням виділити земельні ділянки під городи і їх бажання були  задоволені. Упродовж року відзначалися ювілеї членів профспілки, їм вручались вітальні листи та квіти. Також цього року відбулася подорож членів профспілки інституту в місто Ленінград. 

         25 березня 1972 року на звітно-виборній конференції головою МК інституту обрано Казидуба Григорія Олексійовича.

         Робота профспілкового комітету інституту, яка спрямовувалась обкомом профспілки, поступово набувала конкретності і давала позитивні результати. Головне завдання МК у цей період – організація  соціалістичного змагання. У цей же час профорги інституту при фахових кабінетах організовували консультації для дітей співробітників та читали лекції й вели бесіди на педагогічні теми. МК практикував також проведення конференцій батьків по обміну досвідом виховання дітей в сім’ї.

         18 жовтня 1972 року головою МК інституту обрано Войченка Дмитра Івановича.        

         Профспілкова організація виступала ініціатором і головним організатором багатьох культурно-масових і спортивних заходів. Великою популярністю користувалися вечори відпочинку, різноманітні конкурси, спортивні змагання, інші заходи, що проводилися у колективі інституту.

         31 жовтня 1973 року головою профспілкового комітету став Крохмаль Степан Степанович.     

         Поряд  із іншими важливими питаннями у своїй діяльності профком велику увагу приділяв піднесенню іміджу навчального закладу. З допомогою профкому на базі інституту відбувся міжреспубліканський семінар вчених педагогічних вузів. У цей час був обладнаний кабінет Павла Григоровича Тичини, а профоргами організовувались Тичинівські читання. Профком багато уваги приділяв матеріально-технічному забезпеченню ВНЗ.

         Упродовж багатьох років профспілка інституту тісно співпрацювала з колгоспами та радгоспами. Викладачі та студенти надавали посильну допомогу господарствам. Проведено ряд так званих рейдів по заготівлі яблук, дров та овочів для членів профспілки. Так, у 1976 році було організовано два виїзди на збирання яблук в села Сушківка та Дмитрушки. Цього ж року профком інституту надав дев’ять санаторних путівок і курсовок, п’ять путівок в пансіонати та будинки відпочинку, чотири путівки в Сокирно  та дві  туристичні путівки в Болгарію і одну в ПНР. Наприкінці 1976 року студенти та спеціалісти здійснили екскурсії по Закарпаттю та у м. Львів.

         Велику увагу профком надавав не лише дозвіллю членів профспілки, але й виявленню у них талантів, формуванню естетичних смаків. На міському конкурсі художньої самодіяльності педагогічний інститут здобув перше місце.

         Профком провів велику організаційну роботу по підготовці та відзначенню 50-річчя інституту, яке святкували у вересні 1980 року. На той час у ВНЗ навчалося уже понад 2,5 тис. студентів.   

У 80-і роки, які запам’яталися періодом перебудови, починається реалізація шкільної реформи. Стало більше уваги приділятися економічним проблемам, впровадженню передового досвіду, підвищенню ролі профспілок. В 1986 році, наприклад, вивчалася практика роботи профспілкових груп, велику увагу було направлено на стимулювання праці членів профспілки, координувалась робота по дотриманню охорони праці тощо. 

Профспілковий комітет очолює соціалістичне змагання за кращий навчальний кабінет, за зразкову організацію робочого дня, за зразкову роботу по оздоровленню членів профспілки. Через кожні три місяці підводяться підсумки змагання, визначаються переможці. Основні завдання – це соціальний захист працюючих, створення належних умов праці, спрямованість на досягнення високих результатів у роботі, організація відпочинку та оздоровлення.

У цей період велику активність проявляють студентські профспілки, що було своєрідним показником розгортання широкомасштабної роботи профспілкової організації Уманського державного педагогічного інституту імені Павла Тичини. 27 жовтня 1989 року відбулося розширене засідання профкому студентів інституту, на якому головою студентського профкому було одноголосно обрано  Ткачука Станіслава Івановича. 

З ініціативи Станіслава Івановича 12 січня 1990 р. проводилися соціальні змагання між факультетами і за зайняте перше місце студенти факультету підготовки учителів початкових класів були нагороджені дипломом першого ступеня та путівками на відпочинок (15 шт.), друге місце отримали студенти природничого факультету та 10 путівок, третє місце зайняли студенти факультету ЗТДіП та 5 путівок на відпочинок. На основі поданих заяв та довідок видавалися безкоштовно або з доплатою у розмірі 8 крб. 40 коп. путівки на відпочинок та лікування тим студентам, які потребували допомоги.

21 березня  проводився тиждень педагогічної майстерності, на який із каси профкому виділялись кошти на придбання призів-книг. За 1990 р. було надано 9 безкоштовних та 34 квитки з доплатою на дієтичне харчування студентам, які мали проблеми із здоров’ям.

За Радянського Союзу профспілки сприймалися як особливий відділ соціального забезпечення, який розподіляє матеріальні блага. З розвалом СРСР почався новий відлік часу й для профспілок.

25 вересня 1986 року головою профкому обрано Шулдика  Володимира Івановича.

Незважаючи на труднощі та кризові явища, зумовлені радикальними змінами, що відбувалися у всіх сферах життя суспільства, завдяки постійному пошуку профспілковими комітетами співзвучних часові форм і методів роботи на кінець 1990-х років значною мірою вдалося стабілізувати ситуацію в профспілковому середовищі. Важливе значення мало прийняття Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». Все це дало можливість розгорнути широку оздоровчу кампанію, значно поліпшити масову фізкультурно-спортивну роботу.

У жовтні 1989 року головою профкому обрано Ткаченка Анатолія Костянтиновича.

Складна соціально-економічна ситуація в державі, зниження життєвого рівня та незадоволення значної частини населення негативно вплинули і на внутріспілковий стан у профспілкових організаціях. Незважаючи на економічну нестабільність та соціальну напругу первинна профспілкова організація університету постійно вела роботу по захисту інтересів працівників.

2 липня 1991 року на чергових зборах профспілкової організації  головою профкому одноголосно обрано Побірченко Наталію Семенівну. У цей час профспілка досягла особливого авторитету. Наталія Семенівна використовувала свій досвід для згуртування колективу  та досягнення високих освітніх завдань, продовжувала ті хороші традиції, що склалися в профспілці.

Профком бере участь у вирішенні важливих питань для життєдіяльності ВНЗ. У цей же період розпочато будівництво нового корпусу.

15 липня 1993 р. на черговому засіданні профкому інституту головою профкому було обрано кандидата сільськогосподарських наук, доцента Осадчого Олександра Семеновича.

Матеріальна допомога, путівки в оздоровчі табори – виконання цих питань згідно колективного договору були на контролі Олександра Семеновича. Всю свою роботу голова профспілки спрямовує на підвищення соціального статусу викладачів інституту, посилення їх соціального захисту.

         14 листопада 1994 р. головою профкому обрано Крохмаля Степана Степановича.

         Період з 1995 по 1999 роки профкомом разом з адміністрацією університету вдалося виконати ряд заходів щодо дотримання вимог та правил техніки безпеки, покращення начальної та наукової роботи університету, зміцнення матеріально-технічної бази, покращення життя та матеріального становища студентів та викладачів, 90 % викладачів, які стояли в черзі отримали квартири. За ці роки було видано 73 санаторних путівок, 5 путівок до пансіонатів та 2 туристичних путівок для відпочинку студентів та викладачів.

         Профком університету тісно співпрацює зі Студенською радою.

          У 1998 році постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня інститут було реорганізовано в Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини. З усіх спеціальностей велася підготовка магістрів, діяв екстернат, функціонувала аспірантура. Контингент студентів значно розширився і складав 4392 особи. У 1998 р. створено факультет довузівської підготовки.

         17 листопада 1999 р. на звітно-виборній конференції  головою профкому було обрано зав. кафедрою суспільствознавства, доцента Карасєвича Анатолія Олександровича.

         Профкомом університету проводилася значна робота по вдосконаленню діяльності профспілки в цілому так і діяльності факультетських профбюро. Насамперед було покращено соціальний захист студентів, житлово-побутові умови тих, хто проживає у гуртожитках. З 1999 року введено в експлуатацію корпус №3, який значно покращив умови праці та навчання викладачів і студентів.

         В 2000 р. Карасєвич А. О. розробив колективну угоду між ректором і трудовим колективом університету на 2001-2002 р.  Значну допомогу надавав профком тим студентам, які потребували особливої допомоги.
         На 2003 рік в профспілковому комітету університету налічується 3435 осіб: серед них викладачів і співробітників - 607 осіб, студентів - 2828. Профком університету та ректорат продовжували співпрацювати щодо покращення організації навчально-виховного процесу, з метою досягнення провідних позицій в Європейському та світовому освітянському просторі.

         26 січня 2006 року головою профспілки УДПУ обрано Краснобокого Юрія Миколайовича. 

         Робота профспілкової організації була багатогранна і відповідальна, об’єднувала і організовувала працівників на виконання завдань університету

         За успішну діяльність університет нагороджено Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України (2006 р.).

        

         13 травня 2008 року на звітно-виборній конференції головою профкому став Осадчий Олександр Семенович.

         За сприянням профкому було вироблено ефективний економіко-господарський механізм функціонування університету, посилення громадського контролю за дотриманням трудового законодавства у ЗВО, надання допомоги малозахищеним співробітникам і студентам університету.

З вересня 2016 року профспілковий комітет УДПУ очолює кандидата педагогічних наук, доцент кафедри фізики і астрономії та методики їх викладання Валентин Хитрук. Профспілковий комітет продовжує підтримувати найкращі досягнення та напрацювання своїх попередників, стоїть на захисті прав колективу. Приділяє значну увагу організації роботи творчих колективів університету, сприяє участі студентів у міжнародних конкурсах та фестивалях, спортивних змаганнях, надає фінансову допомогу на оздоровлення, організацію студентського дозвілля, покращення умов праці та проживання в гуртожитках. Неодноразово відмічався високий рівень соціального партнерства та європейський стиль спілкування учасників освітнього процесу університету і перспективність його профспілкового комітету.

Пресцентр УДПУ