Студентське наукове товариство історичного факультету та актив 42 групи під керівництвом кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України Олени Дудник провели конференцію на тему: «Винні за любов до України, присвячену пам’яті жертв «червоного терору».

Студенти підготували доповіді, в яких прозвучали імена геніальних людей, що пожертвували життям в ім’я власної творчості, гідності і любові до України. Серед них Павло Христюк, Михайло Яловий, Микола Зеров, Максим Рильський, Микола Хвильовий, Остап Вишня, Микола Куліш, Лесь Курбас та багато інших. Особливим було тематичне оформлення конференції: знаковим став білий колір трауру, білі кульки, що символізували нещадно вбитих та їхню творчість.

Доба Розстріляного відродження – особлива сторінка в історії України. Цей короткий період (1918-ті – початок 1930-х років) умістив таку кількість талановитих митців, зухвалих новаторських експериментів та безкомпромісних шедеврів, якої вистачило б на ціле сторіччя. Кожен із визначних діячів Розстріляного відродження відчув на собі репресивну машину тоталітарної системи. Біографія майже всіх митців цього покоління завершується словами «розстріляний», «загинув у засланні», «наклав на себе руки». А ті, кому вдалося вціліти, вже ніколи не змогли творити так само сміливо й самобутньо, як під час цих буремних років.

Із заключним словом виступив декан історичного факультету, кандидат філософських наук, професор, Заслужений працівник освіти України Анатолій Карасевич, висловивши скорботу за загиблими і гордість за нескорену українську націю.

Пресцентр УДПУ