Сьогодні, 29 січня, виповнюється 100 років з часу трагічної і водночас героїчної події в історії України: збройне зіткнення під Крутами невеликого загону з боку юної Української Народної Республіки і знаменитої Червоної гвардії Радянської Росії , яка значно перевищувала своїх супротивників числом, бойовим потенціалом і досвідом.

Ціною власного життя цвіт української нації зупиняв наступ підступного ворога. Результат нерівного бою, що тривав шість годин, не важко передбачити.

Володимир Винниченко у своїй книзі "Відродження нації" яскраво описав ситуацію з розстановкою сил:

" …Це була війна впливом… Наш вплив був менший. Він був уже настільки малий, що ми з великими труднощами могли складати якісь невеличкі більш-менш дисципліновані частини й висилати їх проти більшовиків. Більшовики, правда, теж не мали великих дисциплінованих частин, але їхня перевага була в тому, що всі наші широкі маси солдатства не ставили їм ніякого опору або навіть переходили на їхній бік, що майже все робітництво кожного міста ставало за ними; що в селах сільська біднота явно була більшовицька; що, словом, величезна більшість самого українського населення була проти нас. Єдиною активною мілітарною нашою силою була наша інтелігентна молодь і частина національно-свідомого робітництва, яке гаряче стояло за українську державність, розуміючи за нами ту державність так само, як і ми її розуміли…»

4-тисячна більшовицька армія Михайла Муравйова, яка фактично наступала на українську державність, розгромила загін із київських студентів і бійців вільного козацтва, що нараховував за різними підрахунками 600- 800 вояків. До полону більшовиків потрапили 27 українських юнаків, з яких спочатку жорстоко знущалися, а потім розстріляли. За сучасними підрахунками, втрати українських військ під Крутами становлять 70-100 осіб. Серед них – 37-39 студентів i гімназистів: 27 розстріляних, 10-12 убитих у бою. Більшовицькі війська втратили під Крутами майже 300 осіб.

Бій на залізничній станції біля села Крути , яка розташовувалася на 130 -му кілометрі в північно-східному напрямку від столиці, з військової точки зору не мав вирішального значення, проте затримав наступ противника на Київ на чотири дні. Це дало можливість українській делегації підписати Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Забутий більш як 70 років подвиг молодих патріотів під Крутами сьогодні є прикладом героїзму та високого служіння інтересам України. Схиляючи голови перед жертовністю української молоді в боротьбі за незалежність Батьківщини, пам’ятаймо самовідданість та героїзм сучасних захисників нашої держави. Схилімо голови в пам'ять про тих, хто віддав життя за національну ідею, цілісність та суверенність Української держави… Вічна їм слава!

З нагоди цієї події 29 січня о 14.30 на історичному факультеті (корпус №3, ауд.407) відбудеться виховна година «Крути – перші кіборги». Запрошуються усі бажаючі.

Пресцентр УДПУ