Свято, яке відзначають в багатьох країнах світу, надто полюбляють українці, адже комічне і трагічне у житті завжди ідуть поруч. Сміх, жарти, іронія, завжди були і залишаються тими лакмусовими папірцями, які вбирають в себе увесь негатив нашого життя-буття.

У всі часи найбільше жартувати полюбляли студенти. Таким чином вони намагалися відгородитися від проблем у навчанні та побуті, зарадити нещасливому коханню.

В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини в 1999 році створений СТЕМ «Дзеркало» (художній керівник та режисер-постановник Наталія Алексеєва). У 2006 році театр став Дипломантом Міжнародного конкурсу СТЕМів «Шалантух-2006», який проходив у м.Рівне.

З того часу усі розважальні заходи в університеті не проходили без участі веселих та кмітливих студентів-аматорів. «Гуморина» «Фестиваль педагогічної творчості», фестиваль «Студентська весна», презентації першокурсників та «Дні студента» полюбилися глядачам завдяки іскрометному гумору стемівців.

Теми для жартів були різними: « Альбом на згадку», «Модний глянець», «Екскурсія по місту», «День професійного педагога», «50 відсотків козацького інтелекту», «Село і люди» і т д.. Мініатюри та сценарії писали актори разом з художнім керівником, а під час концертних програм викладачі та студенти пізнавали себе в образах і це додавало ще більше позитивних та веселих емоцій. В докарантинні часи на університетській сцені 1 квітня стемівцями видавалася чергова порція дотепних мініатюр, веселих хореографічних замальовок, музичних номерів. Сподіваємося, що наступного року людство, подолавши пандемію, лише жартуватиме з приводу цієї теми.

Тож бажаємо всім веселого, дзвінкого сміху, «що рани гоїть, що стурбованим душам розвагу приносить, що в наболілі серця нову охоту і нове завзяття вливає», як писав Богдан Лепкий у передмові до «Енеїди» Івана Котляревського.

Зі святом! Смійтеся на здоров’я!

Пресцентр УДПУ