Освітня програма затверджена Вченою радою Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини (протокол № 18 від 30 квітня 2024 р.), введена в дію 01.09.2024 р. наказом ректора № 710 о/д від 30 травня 2024 р.

Мета освітньої програми. Підготовка історика, викладача історії з глибокими знаннями, навичками  міждисциплінарного історичного дослідження, конкурентоспроможного фахівця, здатного будувати свою діяльність на основі проєктування, креативного та творчого підходу, партнерства у комунікації та забезпечувати зв’язок між  історичною наукою і суспільною свідомістю у науковій та педагогічній діяльності.

Працевлаштування. Посади викладача ЗВО, історика-дослідника, консультанта з питань історії; наукового співробітника в галузі історії; працівника наукових та громадських установ, органів державної влади і місцевого самоврядування, мас-медіа.

Особливості програми. Особливість ОПП зумовлюється тим, що підбір ОК передбачає формування розуміння історії як процесу, вміння синтезувати; сприяє глобальному баченню історії, переосмисленню української історії в європейському та світовому контексті. ОПП надає можливості для навиків дослідження тематики різних рівнів (загальноісторичного, українського, регіонального, локального). Вони реалізуються завдяки потенціалу кадрового складу забезпечення програми і наявності місцевої історико-культурної спадщини, яка потребує нового осмислення та популяризації. Програма поєднує обов'язкові навчальні дисципліни, які забезпечують набуття ґрунтовних знань з історії та методології, сприяють формуванню практичних навичок здійснення власного історичного дослідження, підготовку наукових проєктів, поглиблення знання сучасних цифрових технологій, формують основи викладацької діяльності. Дисципліни вільного вибору передбачають розширення світоглядних основ для усіх здобувачів та забезпечують minor, для здобувачів на другому (магістерському) рівні, які отримали бакалаврську освіту за іншими спеціальностями. Навчання здійснюється згідно принципу адекватності та співмірності засобів заявленим цілям, і спрямоване на самостійне формування здобувачем вищої освіти траєкторії власного навчання.

Академічна мобільність. Академічна мобільність здобувачів вищої освіти передбачає їхню участь в освітньому процесі Університету та партнерських закладів освіти, проходження виробничої практики. Академічна мобільність здобувачів вищої освіти передбачає їхню участь в освітньому процесі Університету та партнерських закладів освіти, проходження виробничої практики, проведення наукових досліджень із можливістю перезарахування в установленому порядку опанованих навчальних дисциплін, практик. Під час навчання студенти беруть участь у програмах академічної мобільності в партнерських університетах Республіки Польща.

Наявність акредитації. Серія НД №2489156 Відповідно до рішення Акредитаційної комісії МОН України (наказ МОН України від 21.06.2016 р. № 79-А) в галузі знань 03 Гуманітарні науки (спеціальності 032 Історія та археологія) визнано акредитованим за рівнем магістр. Термін дії до 01.07.2026 р.