Освітня програма затверджена Вченою радою Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини (протокол № 14 від 25.04.2023 р.), введена в дію 01.09.2023 р. наказом ректора № 622 о/д від 10.05.2023 р.

Мета освітньої програми. Забезпечення теоретичної та практичної підготовки висококваліфікованих кадрів, які б володіли глибокими фундаментальними знаннями для виконання професійних завдань у галузі історії та археології.

Працевлаштування. Бакалавр історії та археології може працювати в науковій та організаційно-управлінській сферах, займати посади працівника музейного закладу, архівної установи; в органах державної адміністрації, місцевого самоврядування та громадських організаціях; в аналітично-інформаційних інституціях; у соціальних, культурних та туристичних закладах, брати участь у розробці науково-дослідних проблем тощо.

Особливості програми. Програма базується на сучасних підходах у вивченні історичного процесу. Міждисциплінарна та багатопрофільна підготовка фахівців забезпечує володіння науковим інструментарієм для теоретичних досліджень та практичної діяльності історика, досліджень суспільно-політичних і соціокультурних реалій розвитку світового простору. Освітня програма має широкі можливості для дослідження тем загальноісторичного та регіонального, локального рівнів. Розширенню теоретичного кругозору сприяють краєзнавча та історична практики, завдяки яким здобувачі вищої освіти крізь призму історичної самобутності мають можливість здійснювати досліджування з регіоналістики та застосовувати набуті знання в практичних ситуаціях. Дисципліни ж вільного вибору передбачають розширення світоглядних основ та забезпечують поглиблення знань.

Академічна мобільність. Право здобувачів вищої освіти на академічну мобільність реалізовується на підставі міжнародних програм і проєктів, договорів про співробітництво в галузі освіти і науки між Університетом та закладами-партнерами або з власної ініціативи здобувача, підтримуваної адміністрацією Університету, на основі індивідуальних запрошень. Формами академічної мобільності здобувачів вищої освіти в Університеті є навчання за програмами академічної мобільності, мовне або наукове стажування тощо.

Наявність акредитації. Сертифікат про акредитацію Серія НД № 2489131. Термін дії сертифіката до 1 липня 2026 р., відповідно до рішення Акредитаційної комісії від 16 червня 2016 р. протокол № 121 (наказ МОН України від 21.06.2016 р. № 79-А).