Pavlo Tychyna Uman StatePedagogical University

Our priorities: quality, accessibility, professionalism

Events Calendar

Оголошується старт програми "Солідарні з Україною" від національного агентства академічних обмінів NAWA
Початок: 16 Mar 2022, 8:00
Закінчення: 

solidarni

Національне агентство академічних обмінів у зв’язку з війною в Україні та з почуття солідарності з місцевою академічною та науковою спільнотою відкриває конкурс на участь у програмі «Солідарні з Україною». Ініціатива на замовлення Міністерства освіти і науки та Міністерства охорони здоров’я Польщі адресована польським установам, які готові прийняти українських біженців – студентів та аспірантів, які вирішили продовжити своє навчання в Польщі.

В дусі солідарності

Польська наукова та наукова спільнота з самого початку війни в Україні чітко визначила свою позицію та готовність допомагати й підтримувати український народ. В результаті в ході консультацій була розроблена система підтримки, яка дозволить українським студентам та аспірантам продовжити своє навчання.

– Ми об’єднуємося, щоб підтримати Україну. Наші думки особливо близькі громадянам цієї країни, які є частиною академічної спільноти. Ми вважаємо важливим сьогодні забезпечити безперервність освіти та наукових досліджень. Програма «Солідарні з Україною», яку впроваджує NAWA, має на меті дати можливість українським студентам та аспірантам продовжити своє навчання, чиє право отримувати знання були різко перервані, – каже проф. Аркадіуш Менжик.

Допомога в рамках «Солідарність з Україною» значною мірою базується на ініціативі «Солідарність з Білоруссю», започаткованій у 2020 році, яка на сьогоднішній день виявилася надзвичайно цінним досвідом.

- Дослідження та навчання студентів мають здійснюватися в демократичному світі, вільному від воєн. Сьогодні академічна діяльність в Україні припинена, і перед нами як академічною спільнотою стоїть важливе завдання. Це єдність, солідарність та можливість безперервності освіти та наукових досліджень для українських студентів та науковців, які були змушені покинути свою країну. Програма «Солідарні з Україною» відображає наше бажання допомогти. Крім того, найближчими днями до команди NAWA приєднаються громадяни України, чиї спеціальні знання дозволять нам працювати на найвищому рівні, – каже доктор Гражина Жебровська, директор NAWA.

Вимоги до студентів та аспіратів:

Громадяни України, які прибули до Польщі не раніше 24 лютого 2022 року та які:

  • Були студентами українських вишів у 2021/2022 навчальному році;
  • Закінчили докторантуру (аспірантуру) в Україні у 2021/2022 навчальному році.

Процес подання заявки:

З 1 по 31 березня Польські інститути можуть подати заявку на реєстрацію в програмі з описом спеціальностей та кількості місць, які вони готові виділити для українських студентів та аспірантів. У заяві ці суб’єкти декларують кількість студентів та аспірантів з України, яких вони готові прийняти, надаючи їм можливість продовжити навчання, підготувати дисертацію, пройти мовні курси чи будь-яку іншу форму навчання у період з 1 березня по 30 вересня. Окрім звільнення від плати за навчання, учасникам виплачуватиметься стипендія. Більше того, за потреби кожному буде надана психологічна та юридична допомога.

Учасників не потрібно набирати на весь час дії Програми. Їх можна прийняти в будь-який час з 1 березня по 30 вересня 2022 року.

Вся відповідна інформація у вигляді списку доступних установ публікуватиметься на офіційному сайті програми NAWA. Студенти самостійно обиратимуть установу, яка найбільше відповідає особистим критеріям для продовження навчання, та подають туди документи. 

Де знайти інформацію:

Інформація про підтримку студентів та докторантів та деталі ініціативи «Солідарні з Україною» доступні на веб-сайтах NAWA: www.nawa.gov.pl та www.researchinpoland.org, а також на спеціальному каналі: ukraina.nawa.gov.pl та на профілях - NAWA Україна (@nawaukraine) - у соціальних мережах.

Контакти для студентів та аспірантів: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Юридична допомога аспірантам з України

Національне представництво докторантів активно долучається до допомоги людям, які постраждали від конфлікту в Україні. Була запущена спеціальна електронна адреса, за допомогою якої аспіранти, які звертаються за допомогою у зв’язку з ситуацією в Україні, можуть отримати підтримку у своїх потребах. Надіславши повідомлення на адресу This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., можна отримати інформацію про переїзд, юридичні питання та допомогу, яку надають академічні центри Польщі.

Діяльність з підтримки українських біженців – науковців координуватиме Національний науковий центр.

x